CONO Kaasmakers is een kleine boerencoöperatie met een grote ambitie. Samen gaan we voor positief voor toekomstige generaties, waarbij we er alles aan doen om onze wereld op een positieve manier door te geven aan de volgende generatie. We werken op een transparante manier om de lekkerste kaas te maken. Hierbij doen we geen enkele concessie aan de kwaliteit en smaak die je van onze kaas gewend bent.
Samen, positief voor toekomstige generaties.

Samen voor de toekomstige generatie

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Klimaatambitie

Klimaatambitie
CONO wil betrokken zijn en dichtbij de maatschappij staan. We realiseren ons dat ons handelen een impact heeft op het klimaat. Daarom verbinden we ons als coöperatie aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die de Verenigde Naties in 2015 hebben vastgesteld. Met het doel om van de wereld een betere plek te maken.

Hoe doen we dat?
Dit doen we in onze hele kaasketen van koeienbek tot winkelrek. We maken eerst het eigen aandeel CO2 zo klein mogelijk.
De uitstoot van CO2 wordt gemeten in zogeheten ‘kilo CO2-equivalent per kilo CONO-kaas’. Hiervoor is een objectief rekenmodel gebruikt, namelijk een life cycle analyse van Blonk Sustainability. Dat komt hier op neer: hoe lager, hoe beter. We hebben berekend dat we in 2030 ongeveer 30% kunnen reduceren. Dit doen we op vijf gebieden in de keten ‘van koeienbek tot winkelrek’: Op de boerderij, melktransport, kaasmakerij, kaasrijping, verpakkingen en kaastransport. De bij- en zijstromen zoals room en weipoeder rekenen we niet mee.
Op het boerenerf onderzoeken we de mogelijkheden van onder andere kringlooplandbouw en carbon farming, dat gaat over CO2-vastleggen onder het grasland en bijvoorbeeld bomen. En zodra er voor onze kaasmakerij een bewezen innovatie is die bij ons past, denk aan biogas, waterstof, geothermie, en warmtenetten, haken we aan. Verduurzaming is een proces waarbij we constant bijsturen, innovaties opzoeken en samen met onze veehouders en partner werken aan een toekomst voor de volgende generatie.
Samen werken aan een lagere footprint in de zuivelketen
In het project Low Carbon Dairy onderzoekt de WUR (Wageningen University Research) samen met de twee zuivelketens CONO Kaasmakers/Ben & Jerry’s en Vreugdenhil/Nestlé en andere partijen hoe de uitstoot van broeikasgassen in de zuivelketen flink verlaagd kan worden. Het doel is ambitieus: 50% minder uitstoot per kilo melk op melkveebedrijven, als eerste stap richting een klimaatneutrale keten in 2050 (net-zero). Het project is een PPS (publiek private samenwerking) en betekent dat het bedrijfsleven en de overheid ieder 50% financieren.
Het project bouwt voort op twee bestaande initiatieven binnen de zuivelsector die beide gericht zijn op verduurzaming. De centrale vraag is hoe deze duurzame transitie in de praktijk kan worden gerealiseerd. Daarbij ligt de focus op het terugdringen van broeikasgasuitstoot en het versterken van kringlooplandbouw en regeneratieve landbouw.
Hoewel er al veel bekende maatregelen zijn om uitstoot te verminderen, is er nog geen concreet en getest pakket van oplossingen dat specifiek gericht is op het behalen van 50% reductie. Om een beeld te geven: het doel ligt tussen de 685 en 775 gram CO₂-equivalenten per kilo melk. Op dit moment ligt dat gemiddelde op Nederlandse melkveebedrijven tussen de 1000 en 1550 gram.
In dit project zoeken de deelnemende partijen uit welke maatregelen écht werken, wat ze kosten en wat ze opleveren – niet alleen voor het klimaat, maar ook op andere gebieden van duurzaamheid.
Het begint bij CONO allemaal bij onze koeien en veehouders. Welke duurzame stappen neemt de veehouder op het boerenerf? Bekijk hier het begin van de keten.