Veehouder Daan van Dolder opent Alkmaarse kaasmarkt

Op vrijdag 14 juni is de Alkmaarse kaasmarkt geopend met het luiden van een bel, verzorgd door CONO-veehouder Daan van Dolder, op uitnodiging van CONO Kaasmakers. Voorafgaand aan het belgeluid is Daan van Dolder ontvangen door Anjo van de Ven, wethouder Kaas, op het Stadhuis.

Daan van Dolder is gekozen om de bel te luiden vanwege zijn inzet voor weidegang. In 2023 heeft hij opnieuw vele uren besteed aan het laten grazen van zijn koeien in de wei. Het behalen van hoge uren weidegang is een duidelijk teken van zijn inzet om zijn koeien een zo natuurlijk en gezond mogelijk leven te bieden. Blije koeien betekenen immers een blije boer. Daan van Dolder heeft niet alleen in 2023 uitzonderlijke resultaten behaald op het gebied van weidegang, maar ook in de jaren daarvoor. CONO Kaasmakers is trots op haar veehouders zoals Daan, die zich inzetten voor duurzame melkveehouderij, dierenwelzijn en het leveren van hoogwaardige melk voor het maken van kaas.

Weidegang

Weidegang is de basis voor het melkveebedrijf. Koeien zijn graasdieren en daarom is weidegang natuurlijk en goed voor het dier. Bovendien zorgt vers weidegras voor zachtere vetten en voedzame eiwitten in de melk, wat de basis is voor smeuïge en smaakvolle Beemster kaas. CONO Kaasmakers hecht veel belang aan weidegang en stimuleert melkveehouders om koeien in de wei te laten lopen door middel van een weidegangpremie.

Volgens de weidegangnorm van Stichting Weidegang moeten de koeien minimaal 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag buiten lopen. CONO-veehouders voldoen hier ruimschoots aan, waarbij in 2023 maar liefst 97% van de melkveebedrijven aan de weidegangnorm voldeed. Gemiddeld graasden de koeien bij CONO in 2023 176 dagen lang meer dan 10 uur per dag in de wei.

Alkmaarse Kaasmarkt

De Alkmaarse Kaasmarkt is een historische plek in Alkmaar waar de kaasmarkt op het Waagplein al sinds 1593 een traditie is. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit evenement. De kaasmarkt in Alkmaar vindt elke vrijdagochtend 10.00 – 13.00 uur plaats. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00 – 21.00 uur.