Voorwaarden

Privacy
13/01/2021
Alle CONO-kazen vanaf nu GMO-vrij

CONO Kaasmakers zet een nieuwe stap in verduurzaming van de keten. Vanaf nu zijn alle kazen GMO-vrij. De melkveehouders van de coöperatie voeren hun koeien met GMO-vrij voer. Dat betekent dat er geen genetisch gemodificeerde voeding wordt gebruikt. De aanpassing in de bedrijfsvoering is vorig jaar ingezet. Wim Betten, Algemeen Directeur van CONO Kaasmakers: “We hebben het met zijn allen gedaan en maken onze belofte waar. Onze coöperatie staat voor echte en smaakvolle producten van hoge kwaliteit. GMO-vrije kaas is daarvan een prachtig voorbeeld”.

Gras als basis
Alles wat een koe eet, komt terug in de melk, en daarmee in de kaas. Vers gras is een bron van voedzame eiwitten. En daarmee de beste basis voor een goede kwaliteit kaas. Hoe meer vers gras de koeien binnenkrijgen, hoe minder krachtvoer er van elders hoeft te worden aangevoerd.

GMO-vrij krachtvoer
GMO-vrije voeding past binnen de ambachtelijke werkwijze van CONO: het maken van premium kazen met passie en aandacht voor mens, dier en milieu. Het CONO rantsoen bestaat grotendeels uit gras dat door de melkveehouder zelf verbouwd wordt. Het krachtvoer dat CONO-koeien daarnaast krijgen bestaat uit grondstoffen die GMO-vrij zijn geteeld. Bijna 80% van al het koeienvoer komt direct uit de regio. Verder stuurt CONO op circulaire landbouw door het verlagen van krachtvoergebruik en een hogere mate van zelfvoorzienend zijn dankzij eigen geteeld ruwvoer. 

Duurzaamheidsprestaties gewaardeerd
Op de ranglijst van Sustainable Brand Index is Beemster kaas, het bekendste merk van CONO, voor het tweede jaar op rij door de Nederlandse consument beoordeeld als duurzaamste kaasmerk. Wat aangeeft dat consumenten de inspanningen van CONO op het gebied van duurzaamheid steeds meer herkennen en waarderen.

08/01/2021
Online kaas bestellen bij CONO

Nu onze kaaswinkel tijdelijk gesloten is, bieden wij u de gelegenheid om online kaas te bestellen en bij ons in Westbeemster af te halen.

Hoe werkt afhalen bij CONO Kaasmakers?

  • Klik hier om het assortiment van de kaaswinkel en de prijslijst te bekijken: PDF assortiment en prijslijst.
  • Stuur uw kaasbestelling  via e-mail naar kaaswinkel@cono.nl. Onder duidelijke vermelding van uw voor- en achternaam.
  • De vaste afhaal dagen zijn maandag, woensdag en vrijdag en op die dagen geldt, voor 10 uur besteld dan kunt u het dezelfde dag, na ontvangst van de orderbevestiging met ophaalinstructies ophalen. Deze ontvangt u per e-mail
  • Betaling alléén per pin bij het afhalen.

Tot ziens!

16/12/2020
Weidegang blijft speerpunt bij CONO

De melkveehouders van CONO Kaasmakers zijn ook dit jaar kampioenen in weidegang. In 2020 voldeed bij CONO ruim 96% van de melkveebedrijven aan de weidegang norm, terwijl landelijk 83,7% van alle Nederlandse melkveehouders de koeien naar buiten deed. In 2020 graasden de koeien bij CONO gemiddeld 185 dagen van gemiddeld 10 uur in de wei. Hierdoor leveren de CONO-melkveehouders weer een extra bijdrage aan de reductie van stikstof.

Extreem weer
De afgelopen jaren typeerden zich met droge en warme zomers. CONO-koeien staan zoveel mogelijk buiten mits het weer het toelaat. Zo wordt hittestress zoveel mogelijk vermeden. Door bijvoorbeeld ’s nachts te weiden, het land te beregenen en door het verse gras goed te rantsoeneren weten de melkveehouders de weidegang toch in de benen te houden.

Jong geleerd is oud gedaan
Ook het jongvee wordt door CONO-melkveehouders actief geweidDoor ze op jonge leeftijd te weiden krijgen ze alvast de smaak te pakken. Dat komt goed uit wanneer ze na een paar jaar volwaardige melkkoe worden. Daarom laat het merendeel van de CONO melkveehouders ook het jongvee in de wei grazen. Want jong geleerd, is oud gedaan.

Weidegang in het DNA van CONO melkveehouders
Al jaren zijn de leden van CONO actief op het gebied van weidegang. De coöperatie ondersteunt dit sinds 2002 met een premie. Dat dit een kwalitatieve sprong voorwaarts was op het gebied van dierenwelzijn, duurzaamheid en kwaliteit van de melk blijkt uit het feit dat momenteel bijna elke zuivelverwerker in Nederland deze werkwijze heeft overgenomen en ook een dergelijke premie aanbiedt. Voor de coöperatie blijft weidegang speerpunt, om zo van de beste kwaliteit melk de lekkerste kaas en room voor Ben&Jerry’s te kunnen blijven maken van 100% weidemelk. Nu en in de toekomst.

10/10/2020
CONO Kaasmakers publiceert MVO-verslag op dag van de duurzaamheid
De afgelopen drie jaar heeft CONO Kaasmakers haar duurzaamheidsactiviteiten verder uitgebouwd. Voor Nederlands duurzaamste kaasmakerij* is maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) een vanzelfsprekendheid. Dat komt tot uitdrukking in zowel een eerlijke melkprijs voor de melkveehouders als de lekkerste premiumkaas voor de consument. De stappen die daarvoor worden gezet zijn te talrijk om allemaal te noemen. Dit mvo-verslag is bevat transparante verslaglegging uitgelegd met illustrerende voorbeelden en inspirerende verhalen. Het mvo-verslag is gepubliceerd op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, en online beschikbaar op onze wereld
 
De verbinding met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties is duidelijk herkenbaar. Bovendien zijn diverse prijzen gewonnen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid met als hoogtepunt twee jaar op rij de waardering van de Nederlandse consument als duurzaamste kaasmerk van Nederland** in de Sustainable Brand Index voor ons merk Beemster kaas.
 
Brede blik
De wereld is groter dan CONO alleen. Daarom zoekt de coöperatie voortdurend en nadrukkelijk zoveel mogelijk samenwerking. In het mvo-verslag hebben veel van deze partners eveneens een stem gekregen. Van de leden melkveehouders tot kennisinstellingen, van deelnemers op de zorgboerderijen tot weidevogelbeschermers, en van dienstverleners tot klimaatdeskundigen. Vanzelfsprekend bevat het mvo-verslag ook veel informatie over de processen die van CONO de duurzaamste kaasmakerij maken.
 
Toekomstige generatie 
Wim Betten, algemeen directeur CONO Kaasmakers, over het succes van het duurzame beleid: “Twintig jaar geleden, bij het verschijnen van het merk Beemster kaas, deden we de belofte toonaangevend te zijn in duurzaamheid en dierwelzijn. Veel van onze initiatieven worden nagevolgd door collega’s in de zuivel. Dat is mooi, want CONO is slechts een drup, maar met elkaar worden we een bui. Daarom zijn en blijven we toonaangevend in maatschappelijk verantwoord ondernemen en gaan wij voor een eerlijke marge in de hele kaasketen.”
 
Evert Kremer, voorzitter Raad van Bestuur CONO Kaasmakers zegt hierover: “Met een duurzame melkveehouderij kunnen we een gezonde bodem doorgeven en ervoor zorgen dat een volgende generatie ook een toekomst heeft in de melkveehouderij. Dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen ten voeten uit.”
 
*Sinds 2020 klimaatneutraal gecertificeerd door Climate Neutral Group
**In 2019 en 2020
‘Kaas van Noord-Holland’ opgericht door Klaver Kaas en CONO Kaasmakers
06/10/2020

Klaver Kaas en CONO Kaasmakers bouwen hun jarenlange samenwerking verder uit. Op 30 september jl richtten zij de nieuwe onderneming ‘Kaas van Noord-Holland’ op. Met ‘Kaas van Noord-Holland’ bieden zij de markt van specialiteitenkazen een breed assortiment kwaliteit kruidenkazen en geitenkaas.

‘Kaas van Noord-Holland’
De Noord-Hollandse bedrijven Klaver Kaas en CONO Kaasmakers werken al lange tijd samen op het gebied van melk en de productie van speciaalkazen. Deze samenwerking versterken zij door het oprichten van de onderneming ‘Kaas van Noord-Holland’. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om Noord-Hollandse kruidenkazen van koemelk (van Klaver en CONO-veehouders) en geitenkaas uitsluitend van geitenmelk van Klaver.

Toegevoegde waarde
Wim Betten, algemeen directeur van CONO Kaasmakers: “Met deze nieuwe samenwerking en onze organisatie ‘Kaas van Noord-Holland’ versterken wij onze positie in de markt. Wij zien kansen om een breder assortiment authentieke Noord-Hollandse speciaalkazen, die gemaakt worden in de kaasmakerij van Klaver, te bieden aan onze huidige klanten maar ook aan nieuwe klanten. Dit betekent concreet dat de specialiteitenkazen beschikbaar zijn voor de Nederlandse en buitenlandse markt.”

Kaasmakerij
Het assortiment van ‘Kaas van Noord-Holland’ wordt geproduceerd in de bestaande Klaver kaasmakerij in Winkel. En, met oog op verdere markt- en productontwikkelingen, straks ook in de nieuw te bouwen Klaver kaasmakerij langs de A7, Agriport, in de gemeente Hollands Kroon. De nieuwe kaasmakerij is volgens planning in 2022 gereed voor productie.

CONO Contact september 2020
24/09/2020


Klik hier voor het hele artikel

CONO-melkrijder zet met nieuwe RMO nieuwe stap in verduurzaming
09/09/2020

Transporteur Mart de Waard van Danmel Transport rijdt sinds kort met een vrachtwagen op liquid natural gas (Lng). Lng levert naar verwachting 20 procent CO2-reductie op ten opzichte van diesel. Daarnaast is een fluisterstille accu-oplegger toegevoegd. De nieuwe RMO-combinatie wordt ingezet voor het melktransport van de Noord-Hollandse veehouders die zijn aangesloten bij coöperatie CONO Kaasmakers.

Lng-truck
Danmel Transport rijdt sinds kort met een 400 pk Scania G410 LNG 4x2-trekker langs de melkveehouderijen in Noord-Holland die zich hebben aangesloten bij de zuivelcoöperatie CONO Kaasmakers. Met de inzet van dit vloeibare aardgas, de meest duurzame fossiele brandstof, wordt een milieuwinst van zo’n 20 procent minder CO2-uitstoot verwacht. Bovendien kan de motor in de toekomst probleemloos overschakelen naar biobrandstof.

Oplegger met accu
Daarnaast bestaat de RMO-combinatie uit een innovatieve oplegger die is voorzien van een eigen accu. Het verpompen van de melk vanuit de melktank van de boerderij naar de tankwagen gebeurt daardoor niet langer met een draaiende motor, maar volledig op elektriciteit vanuit deze accu. Voor het opladen hiervan wordt onder meer de energie gebruikt die vrijkomt bij het rijden, zoals tijdens het remmen. Het geluidsniveau van ruim onder de 60 dB(A) (vergelijkbaar met een koffiezetapparaat of elektrische tandenborstel) garandeert een fluisterstille werking en dus nachtrust voor de melkveehouder, van belang gezien de 24/7 transportactiviteiten. Dankzij de accu-oplegger houdt de trekker ruimte over voor extra Lng-tanks, zodat de actieradius aanzienlijk wordt vergroot.

Betere dienstverlening
Mart de Waard, eigenaar van Danmel Transport, over de duurzame RMO-combinatie: “CONO hecht belang aan duurzame ontwikkelingen in de hele keten. Ik wilde deze uitbreiding echter vooral zelf omdat ik daarmee mijn dienstverlening kan verbeteren in duurzaamheid en geluidsreductie. Extra voordeel is dat deze vrachtwagen zonder ombouw al geschikt is voor het toekomstig gebruik van biobrandstof.”

Grietsje Hoekstra, manager Duurzaamheid bij CONO Kaasmakers zegt hierover: “Wij vinden het belangrijk dat onze partners stappen zetten op het gebied van verduurzaming en blijven dit ook stimuleren. Danmel draagt met deze combinatie in het algemeen bij aan de klimaatdoelstellingen van de transportsector, en levert in het bijzonder een positieve bijdrage aan de totale footprint van onze kaas.”

CONO kaasmakerij staat model voor duurzame, energiepositieve stal
03/09/2020

De André Hoeve opende op 3 september haar nieuwe duurzame ligboxenstal. Deze ‘CONO stal’ is ontworpen naar voorbeeld van de kaasmakerij van CONO Kaasmakers in de Beemster en voldoet aan alle eisen voor duurzame veehouderij.

De CONO stal
De André Hoeve in Spierdijk van CONO melkveehouders André, Jolanda en Stan Schilder heeft de primeur met de eerste CONO stal. Het ontwerp van de kaasmakerij van CONO Kaasmakers, staat model voor de CONO stal: energiezuinig, verantwoorde materialen, transparant en ingepast binnen het landschap. En bovendien is de stal energiepositief. 

Wim Betten, algemeen directeur van CONO Kaasmakers: “We zijn hier ontzettend trots op. CONO heeft een duidelijke filosofie: je moet duurzaamheid eerst waarmaken, door de hele keten heen, voor je op een kaas het stempeltje ‘duurzaam’ kunt zetten. De CONO stal is een mooi bewijs van ons verhaal over echte aandacht voor mens, dier en milieu. De CONO stal versterkt de verbinding tussen boer en burger. Dit is hard nodig, want we willen nog veel meer laten mensen weten hoe goed onze veehouders voor hun koeien zorgen. Dat is ook vastgelegd in ons Caring Dairy duurzaamheidsprogramma. Natuurlijk hopen we met de CONO stal meer melkveehouders te inspireren tot deze duurzame manier van stallenbouw.”

Vriendelijke stal voor dier, milieu en omgeving
De stal is gebouwd volgens de hoogste dierwelzijnstandaard met veel comfort, licht en ruimte voor de koeien De dichte, emissiearme, vloer is ook geschikt voor de mono-mestvergister die de mest omzet in warmte en elektriciteit. Zoveel zelfs dat het voldoende is voor de hele boerderij én de naastgelegen woonwijk. Ook komt de overproductie aan elektra ten goede aan de kaasmakerij van CONO. Het direct opvangen en gebruiken van de mest heeft nog een voordeel. Het broeikasgas methaan komt vanuit de mestopslag niet in de lucht terecht. De afmetingen van de CONO stal kunnen flexibel worden aangepast per veehouderij. Zo kan deze precies worden afgestemd op het landschap en de bedrijfsvoering van de ondernemer.

De ontvangstruimte is een vast onderdeel van het CONO stal concept. Schilder gebruikt en verhuurt hun ‘skybox’ voor onder meer (boerderij)educatie, examens van de mensen van de zorgboerderij en het evenementenbureau Fun by André Hoeve van de twee oudste dochters. Zo staat de CONO stal midden in de maatschappij en betrekt de André Hoeve burgers bij hun bedrijfsvoering.

Klaar voor de toekomst
Jolanda Schilder: “Vanwege de gestage groei van ons bedrijf en de zekerheid dat met onze zoon Stan de zesde generatie melkveehouders klaarstaat, hadden we een plan voor een nieuwe stal gemaakt. Dat plan maakte al snel plaats voor het bijzondere ontwerp van de CONO stal. Deze manier van boeren past precies bij onze eigen ideeën: kwaliteit, duurzaam, eerlijk en echt.”

De CONO stal, een vriendelijke stal voor dier, milieu en omgeving, is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage vanuit het Plattelands Ontwikkelings Programma: “Europa investeert in zijn platteland” en de provincie Noord-Holland. Daarbij was er ook advies van CONO Kaasmakers. André Schilder: “We hebben heel veel met elkaar overlegd. Frank Verhoeven, eigenaar van adviesbureau Boerenverstand, heeft samen met de (landschaps-)architect een compleet ontwerp laten maken, geïnspireerd op het ontwerp van de CONO kaasmakerij. Geweldig dat we met een combinatie van eigen geld, de POP3-subsidie en gratis raad en daad van CONO de primeur van de eerste CONO stal hebben weten te realiseren!

Meer lezen over de CONO stal? Cono stal

 

CONO Kaasmakers opent 10e boerderijwinkel
10/06/2020

Steeds meer boeren runnen op hun erf een eigen winkel. Inmiddels is in Uitgeest de 10e Beemster boerderijwinkel geopend. De boeren, leden van de coöperatie van CONO Kaasmakers, verkopen hier diverse varianten Beemster kaas, daarnaast allerlei soorten lokale producten zoals melk, eieren, zelfgemaakte vla, verse vruchtensappen, groenten en honing.

Lokaal kopen bij de boer is al langere tijd in trek en ook de boeren van Beemster kaas zitten niet stil. In de onlangs geopende boerderijwinkel bieden Harm en Maaike Terra hun verse producten aan voor iedereen uit de omgeving. Uiteraard verkopen ze er ook verse Beemster kaas. "Lokaal” kopen past bij de trend van nu. Mensen willen graag weten waar hun eten vandaan komt en dichter bij de bron dan op het boerenerf kun je niet komen. Dat stukje extra beleving wordt bovendien erg gewaardeerd. We verwachten dan ook dat er de komende jaren nog meer boeren komen die zelf producten gaan verkopen. Soms gaat het om een automaat, andere keren staat er een echte boerderijwinkel", aldus Kristine van de Velden, Senior Brand Manager van CONO Kaasmakers.

Meer klandizie door corona
Sinds het uitbreken van de coronacrisis zien de meeste veehouders de omzet in hun boerderijwinkels nog verder toenemen. Dat concludeert ook de Wageningen University & Research in een onderzoek naar boeren en hun nevenactiviteiten. Het runnen van een eigen winkel blijkt voor Nederlandse boeren zelfs de belangrijkste extra inkomstenbron met een omzet van 270 miljoen euro in 2018. Bijna een kwart van de Nederlanders koopt wel eens wat in een boerderijwinkel, blijkt uit het onderzoek. Zij waarderen vooral de versheid, betaalbaarheid en gezondheid van de producten. Ook diervriendelijkheid speelt een rol.

Openingstijden
Consumenten kunnen op donderdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur terecht bij de boerderijwinkel van familie Terra aan de Provincialeweg 3a, 1911 MZ Uitgeest. In Noord-Holland bevinden de overige Beemster boerderijwinkels zich in Katwoude, ’t Veld, Heerhugowaard, Uitgeest en in Huisduinen. In Zuid-Holland is er een boerderijwinkel in Wassenaar en in provincie Overijssel kunnen consumenten in Beerze terecht bij de Beemster boerderijwinkel. In Heerhugowaard, Oudendijk en Bergen zijn kaas-automaten geplaatst. 

Boerderijwinkels
Hier vind je de boerderijwinkels in Noord-Holland: 

Daarnaast vind je ook boerderijwinkels met Beemster kaas in andere provincies: 

  • Zandman Beerze, Marsdijk 4, Beerze
  • Den Hollander: Ammonslaantje 40, Wassenaar
Beemster kaas opnieuw het meest duurzame kaas merk in Nederland!
12/05/2020
Beemster kaas is door consumenten opnieuw uitgeroepen tot het meest duurzame kaasmerk van Nederland, zo blijkt uit de Sustainable Brand Index 2020. Bij dit onderzoek spreken consumenten zich in een grootschalig onderzoek over de meest duurzame merken in Nederland. Beemster kaas steeg dit jaar van plaats 42 naar plaats 25. Tony’s Chocolonely werd uitgeroepen als branchewinnaar in de sector Food en als overall winnaar.

De Sustainable Brand Index is een jaarlijks onderzoek onder 6.600 Nederlandse consumenten naar hun perceptie van de duurzaamheid van bekende merken in Nederland. In totaal zijn 175 Nederlandse merken onderzocht.

Bij Beemster kaas wordt dagelijks hard gewerkt om steeds duurzamer te worden, van grasspriet tot kaas beheren wij de gehele keten. Dat betekent dat we in elk stapje van het kaasmaken zorg kunnen dragen voor de meest duurzame en natuurlijke methodes. Koeien staan in lichte en ruime stallen. Met zachte ligbedden en fijne massageborstels. Stallen waar vliegjes niet worden verdelgd maar gevangen door zwaluwen. Veevoer dat door de boer zelf wordt verbouwd, zodat het niet van ver hoeft te komen. Kilometers prachtig bijenlint wat goed is voor de biodiversiteit. Boeren die naast melk ook groene stroom leveren aan onze kaasmakerij. Kaas die volledig klimaatneutraal wordt gemaakt. Dat klinkt misschien als luxe, maar is pure noodzaak. Want ook al bestaan we generaties lang, alleen echte duurzaamheid garandeert ons voortbestaan voor toekomstige generaties.
Melkprijs voor CONO leden boven 40 euro
24/03/2020

CONO Kaasmakers heeft over 2019 een contante melkprijs vastgesteld van € 40,17 per 100 kilo en zet hiermee de hoogste gepubliceerde melkprijs in Nederland neer. En dat in een enerverende zuivelmarkt met onder druk staande prijzen voor bulkproducten. Wij hebben de focus gelegd op kwaliteit, merk, onderscheidend vermogen in duurzaamheid en dierwelzijn en de maximale verwaarding van onze bij- en zijstromen.

Overstap naar VLOG
In 2019 was het aandeel van de diverse premies hoger dan in 2018. (€ 3,55, tegenover € 2,59). Dit wordt vooral veroorzaakt door het feit dat onze veehouders het afgelopen jaar overstapten op het gebruik van veevoer zonder genetisch veranderde bestanddelen (VLOG).

Het in 2019 behaalde operationele resultaat wordt in zijn geheel uitbetaald aan de leden melkveehouders. Het incidentele resultaat dat met de verkoop van het belang in CSK is gerealiseerd wordt toegevoegd aan het eigen vermogen. Met deze toevoeging versterkt CONO het eigen vermogen en de mogelijkheid om in de toekomst slagvaardig keuzes te kunnen maken.

CONO Contact maart 2020
17/03/2020


Klik hier voor het hele artikel

CONO Kaasmakers nu officieel meest duurzame kaasmakerij van Nederland
03/03/2020

De meest duurzame kaasmakerij van ons land staat in de Beemster. Sinds 1 januari van dit jaar is het productieproces bij CONO Kaasmakers namelijk klimaatneutraal. Zo wordt melkwater zoveel mogelijk hergebruikt en bij de aangesloten leden melkveehouders duurzaam opgewekte stroom afgenomen.

CONO Kaasmakers, bekend van het merk Beemster kaas, is door Climate Neutral Group als eerste zuivelorganisatie van ons land klimaatneutraal gecertificeerd. "En daar zijn we ontzettend trots op", zegt algemeen directeur Wim Betten. "Om een topprestatie neer te zetten moet je op alle onderdelen excelleren. Al ruim 100 jaar wordt op deze manier bij CONO Kaasmakers gewerkt. Deze ervaring hebben we ingezet om met de meest moderne technieken zo zuinig mogelijk om te gaan met energie." 

Energiezuinige technologie
Zo zijn bij de bouw van de nieuwe kaasmakerij zoveel mogelijk duurzame materialen en milieuvriendelijke bouwtechnieken gebruikt. Daarnaast is veel geïnvesteerd in energiezuinige technologie, zoals een duurzame ijswaterinstallatie. Hiermee kunnen zowel het gebouw als een aantal installaties worden gekoeld. Ook de centrifuges zijn duurzaam ontwikkeld. "De melk die hier rechtstreeks vanuit de boerderijen binnenkomt, moet eerst worden ontroomd. Dat gebeurt in zogeheten centrifuges. Die werken onder vacuüm, waardoor we veel minder energie nodig hebben om ze op toeren te houden", aldus Betten.

Hergebruik van energie 
Bij het kaasmaken is veel water en energie nodig. Door slim te innoveren heeft CONO Kaasmakers de afgelopen jaren grote stappen gezet in het hergebruiken hiervan. Een voorbeeld: om de koude melk te verwerken is warmte nodig. De uit het proces ontstane wei is warm en moet juist weer afgekoeld worden. "We laten deze twee producten nu via een platenwisselaar in buizen langs elkaar stromen. Zo warmt de melk op en koelt de wei af", zegt Betten. Het restwater dat overblijft nadat de koemelk is verwerkt, wordt grotendeels gebruikt voor het schoonmaken van de kaasmakerij.

Groene energie van eigen boeren
Bij de zuivelcoöperatie zijn 440 melkveehouders aangesloten. Bijna 30% van die bedrijven wekt inmiddels zelf groene stroom op, via zonnepanelen en windmolens. "We kopen deze duurzaam opgewekte stroom nu in en stimuleren daarmee de energietransitie binnen onze sector. Het is onze ambitie om via de leden van onze zuivelcoöperatie uiteindelijk voldoende groene stroom op te wekken voor de hele kaasketen", aldus Betten.

CO2-compensatie
Dankzij al deze maatregelen mag CONO Kaasmakers zich nu een echt groene kaasmakerij noemen. Dat is een prestatie van wereldformaat, zeker voor een bedrijf waar jaarlijks zo'n 400 miljoen kilogram melk wordt verwerkt. Om de laatste nu nog onvermijdbare CO2-uitstoot te neutraliseren, zet CONO Kaasmakers CO2-compensatie in. Dat gebeurt via duurzame klimaatprojecten elders op de wereld. Daarvoor werkt het bedrijf samen met Climate Neutral Group. "We doen dat nu onder andere met een bosbehoud-project in Brazilië. Dit project creëert banen, verbetert het milieu en vermindert de CO2-uitstoot", zegt Betten.

 Duurzaamheid zit in het DNA van CONO
Toch gaat het niet enkel om duurzame materialen en energiezuinige machines. Ook gedrag is een belangrijk onderdeel van de duurzame strategie van CONO Kaasmakers. "We blijven trouw aan tradities, zoals het handmatig roeren van de wrongel met de hand en natuurlijke rijping. Daarnaast worden de meest moderne duurzame technieken toegepast om zo energiezuinig mogelijk te produceren. Ook op het boerenerf zijn wij al 10 jaar aan het verduurzamen middels ons Caring Dairy programma. Zo blijven we onderscheidend op het gebied van échte smaak en duurzaamheid."

Beemster Light Festival
28/11/2019

Voor Droogmakerij de Beemster is 2019 een bijzonder jaar. Het staat namelijk al 20 jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO! Dit wordt het hele jaar door gevierd, met als hoogtepunt het VISIT Beemster Light Festival, dat van 1 tot en met 20 december 2019 wordt georganiseerd.

Programma
Op 1 december 2019 wordt het VISIT Beemster Light Festival feestelijk geopend met het Turn on the Light openingsfeest in Middenbeemster.

De dagen daarna zijn er verschillende activiteiten georganiseerd. Er is bijvoorbeeld een levende diashow over het ontstaan van de Beemster polder en je kunt een historische wandeling maken langs de verlichte objecten in Zuidoostbeemster. Voor de sportievelingen onder ons is er de Beemster 8loop georganiseerd: 8km hardlopen of wandelen langs de lichtobjecten.

Lasershow in de oude pekelbaden
CONO Kaasmakers heeft een wel heel speciaal evenement op 8 december. Tussen 16:00 en 22:00 uur kun je namelijk een spectaculaire lasershow bijwonen in de oude pekelbaden! Een show duurt ongeveer 10 minuten, genoeg tijd om daarna nog van de andere lichtobjecten in De Beemster te genieten. De ingang van de show is aan de voorzijde van de Rijperweg op het volgende adres.

CONO Kaasmakers
Rijperweg 20
1464MB Westbeemster

Wil je het gebied van De Beemster wel eens vanuit een ander perspectief zien? Kom dan vooral een kijkje nemen! Veel activiteiten zijn gratis en benodigen geen aanmelding.

Voor het complete programma klik je hier.

Meer informatie over het VISIT Beemster Light Festival? Ga dan naar de website.

CONO Contact november 2019
31/10/2019


Klik hier voor het hele artikel

Beemster 'place to bee'
21/08/2019

Dit voorjaar heeft CONO Kaasmakers samen met zes enthousiaste CONO melkveehouders het Beemster Bijenlint ingezaaid. Op 20 augustus heeft Wethouder Dings van sociale zaken & duurzaamheid van Gemeente Beemster het Beemster Bijenlint officieel geopend. Het Beemster Bijenlint start bij de CONO kaasmakerij en vervolgt met bloemenstroken die door de hele Beemster voeren.

Wethouder Jos Dings is blij met de actie van CONO: “Als bestuur vinden we duurzaamheid ontzettend belangrijk. Daarin staan we bepaald niet alleen, want steeds meer inwoners en bedrijven in Beemster nemen maatregelen om onze mooie polder te verduurzamen. Dit bijenlint is daar een prachtig voorbeeld van. Ik hoop dat het andere ondernemers inspireert om iets te doen voor de biodiversiteit, want dat is hard nodig. Deze bloemenzee is daaraan een continue en prachtige herinnering.”

Wilde bijen zijn onmisbaar
“Wilde bijen hebben het de afgelopen jaren moeilijk gehad. Wij willen samen met onze veehouders een positieve bijdrage leveren aan het beschermen van hun leefgebieden. Het Beemster Bijenlint helpt naast de bijen ook vogels, vlinders en andere onmisbare insecten. Het Beemster Bijenlint is een pilot. In 2020 willen we samen met boer, buurt en burgers het bijenlint groter maken.” Ideeën zijn er al genoeg!” aldus Grietsje Hoekstra, duurzaamheidsmanager bij CONO Kaasmakers.

Biodiversiteit versterken
Bijen, als bestuivers, spelen een belangrijke rol op het gebied van voedselvoorziening, biodiversiteit, en een gezond milieu. Grietsje Hoekstra: “Dit is voor ons allemaal belangrijk. Iedere melkveehouder werkt met én is afhankelijk van de natuur. Op en rondom elke boerderij zal je natuur en biodiversiteit zien. Bovendien wordt dit door onze coöperatie gestimuleerd en beloond middels het Caring Dairy programma. Bijna 50% van de CONO-leden doet in een bepaalde vorm aan agrarisch natuurbeheer. Bijvoorbeeld in de vorm van weidevogelbescherming of kruidenrijkgrasland.”

Samen sterker
Jan van Kempen, akkerbouwer uit de Beemster, zaait al jaren bloemrijke akkerranden in op zijn akkers in de Beemster en heeft CONO geholpen bij het aanleggen van het Beemster Bijenlint. Vereniging Water, Land en Dijken, heeft de veehouders geadviseerd bij het kiezen van het beste bloemenmengsel. Samen kom je verder en goed voorbeeld doet goed volgen.

Duurzame toekomst
CONO Kaasmakers heeft een naam hoog te houden op het gebied van duurzaamheid. Wim Betten, algemeen directeur van CONO Kaasmakers: “In april van dit jaar is Beemster kaas door de Nederlandse consument tot duurzaamste kaasmerk verkozen in de Sustainable Brand Index, en in juli door Questionmark uitgeroepen tot voorloper in Duurzaam & Gezond in het kaasschap. Met het in 2019 vernieuwde Caring Dairy programma kunnen onze leden melkveehouders op 18 gebieden beloond worden voor verdere verduurzaming. Hiermee blijft duurzaamheid ook in de toekomst prioriteit bij CONO Kaasmakers.”

Jubilarissen CONO Kaasmakers openen kaasmarkt
02/08/2019

Op vrijdag 2 augustus heeft CONO Kaasmakers haar jubilarissen in het zonnetje gezet door hen de 19e Alkmaarse Kaasmarkt van dit seizoen te laten openen.

Elke kaasmarkt gaan er vrachtwagens vol kazen van onder andere CONO Kaasmakers richting Waagplein. Bij CONO werken mensen met grote toewijding, maar ook met een gezonde dosis Hollandse nuchterheid aan de kwaliteit van het eindproduct, Door de grote betrokkenheid bij de missie van de coöperatie en bij elkaar zijn lange dienstverbanden bij CONO Kaasmakers dan ook geen uitzondering. Er zijn dit jaar 9 jubilarissen: 6 van 12,5 jaar, 2 van 40 en een van de medewerkers is zelfs 45 jaar in dienst!

Beemster kaas voorloper in duurzaam en gezond
12/07/2019

In de Kaaswijzer van Questionmark is de jonge kaas van Beemster uitgeroepen tot ‘voorloper in duurzaam & gezond’. Voor de Kaaswijzer vergeleek Questionmark vierentwintig jonge kazen uit de Nederlandse supermarkt op duurzaamheidsindicatoren milieu en dierenwelzijn. Ook de transparantie van producenten over hun inspanningen wegen mee. Beemster eindigt bovenaan in de Questionmark Kaaswijzer en is hiermee een absolute voorloper in het kaasschap.

Trots op al meer dan 10 jaar verduurzamen
“Deze onderscheiding is een groot compliment voor onze melkveehouders die al meer dan 10 jaar aan ons duurzaamheidsprogramma Caring Dairy meedoen. Met veel zorg en aandacht voor dierwelzijn, oftewel: gezonde en blije koeien. 100% weidegang hoort daar natuurlijk bij. Onze boeren telen 70% van het voer voor de koe op eigen bodem. Daarnaast zijn veel van onze boeren naast melkveehouder ook agrarisch natuurbeheerder en leverancier van duurzame energie. Een terechte waardering van Questionmark voor onze boeren!”, vertelt Grietsje Hoekstra, duurzaamheidsmanager bij CONO Kaasmakers, makers van Beemster kaas trots. 

Duurzaamste kaasmerk
Algemeen directeur Wim Betten: “Beemster kaas heeft een naam hoog te houden op het gebied van duurzaamheid. In april van dit jaar is Beemster kaas door de Nederlandse consument tot duurzaamste kaasmerk verkozen, in de Sustainable Brand Index. De onderscheiding van Questionmark is hiervan een mooie bevestiging. Premium kaas maken betekent bij ons niet alleen een geweldige smaak, ook premium dierwelzijn en milieu. Ook voor de toekomst zal verduurzamen prioriteit zijn".

Meer informatie over de Kaaswijzer en Questionmark vindt u op www.thequestionmark.org.  

Beemster Bijenlint
05/06/2019

Met het aanleggen van bloemenstroken gaat CONO Kaasmakers in de Beemster de wilde bijen helpen. Wilde bijen spelen als bestuivers een belangrijke rol op het gebied van voedselvoorziening, biodiversiteit, en een gezond milieu. Het Beemster Bijenlint start bij de CONO kaasmakerij en vervolgt met bloemenstroken die langs de weilanden van haar melkveehouders zijn aangelegd. Zodra de bloemen bloeien ontstaat er een heus Bijenlint in de Beemster. Het Beemster Bijenlint helpt naast de bijen ook vogels, vlinders en andere onmisbare insecten. De verwachting is dat het Bijenlint in augustus in bloei staat.

Wilde bijen zijn onmisbaar
Wilde bijen hebben bloemen nodig om te kunnen leven. Bij elk bloemenbezoek helpen bijen met het bestuiven, waardoor de plant of fruitboom vrucht kan dragen. “Wilde bijen hebben het de afgelopen jaren moeilijk. Wij willen een positieve bijdrage leveren aan het beschermen van hun leefgebieden. Met een groep enthousiaste CONO melkveehouders in de Beemster polder zijn onlangs de eerste stroken bloemenmengsel aangelegd”, aldus Grietsje Hoekstra, duurzaamheidsmanager bij CONO Kaasmakers.

Zaai mee!
“We hopen natuurlijk dat het Beemster Bijenlint steeds langer zal worden”, aldus Hoekstra. “Daarom hebben we ter gelegenheid van het begin van het Beemster Bijenlint pakketjes met bijenmix zaden uitgedeeld via openbare gelegenheden in Middenbeemster en Westbeemster. We hopen op een mooie zomer met een uitgestrekte bloemenpracht in de Beemster polder!”

 

 

 

CONO Contact mei 2019
31/05/2019


Klik hier voor het hele artikel

Oude kaasmakerij wordt mogelijk een Experience
14/05/2019

CONO Kaasmakers is in overleg met de gemeente Beemster over de realisatie van een Beemster Experience in de oude kaasmakerij aan de Rijperweg.

De Beemster polder bezoeken
Bezoekers in De Beemster zijn vaak nog op zoek naar het Werelderfgoed. “Waar kunnen we De Beemster zien?” is de meest gestelde vraag. “De Beemster polder is een bijzondere plek in Nederland en het zou mooi zijn als meer mensen dat gaan ervaren. Het werelderfgoed, het unieke landschap, koeien in de wei, kaas en in de lente tulpen. Holland op z’n mooist, met bovendien een heel mooi verhaal”, aldus Wim Betten, directeur van CONO Kaasmakers.

Bijna 100 jaar historie
“Het bakstenen gebouw van onze oude kaasmakerij zal in volle glorie worden gerestaureerd. Het is een mooi voorbeeld van jaren 30 architectuur met bijna 100 jaar historie. Hier gaan we de verhalen vertellen van De Beemster, onze duurzame melkveehouderij en over kaasmaken natuurlijk. Wist u dat Beemsterling Wouter Sluis in de 19e eeuw de grondlegger was van onze manier van kaasmaken?”, vervolgt een enthousiaste Wim Betten. “Maar eerst gaan we 75 procent van de huidige bebouwing afbreken. Dit land geven we terug aan de polder als weiland.”

Waarde voor het werelderfgoed
De afgelopen 2 jaar is nauw samengewerkt met de gemeente om te bekijken of dit project voor De Beemster als UNESCO werelderfgoed genoeg waarde toevoegt om verandering van het bestemmingsplan te rechtvaardigen. Bij de bouw van de nieuwe kaasmakerij van CONO is afgesproken dat het oude perceel in zijn geheel weiland zou worden. De gemeente is als siteholder verantwoordelijk voor het behoud en beheer, maar ook voor educatie en zichtbaarheid van het werelderfgoed.

Zorgvuldige procedure
De cultureel-historische waarde van De Beemster polder is sinds de droogmaking verbonden met de melkveehouderij en kaasmaken. De toetsing van de plannen van CONO Kaasmakers wordt de komende zes maanden uitgewerkt middels een intentieovereenkomst tussen CONO en de gemeente Beemster. De gemeente Beemster heeft een aantal strikte voorwaarden gesteld aan deze ontwikkeling. Bij een positieve uitkomst wordt de route naar vergunning in een anterieure overeenkomst vastgelegd, zodat de zorgvuldige procedure met toetsing van de ontwerpen en het bestemmingsplan wordt voortgezet.

Samenwerken aan onvergetelijke ervaring
Saskia van der Valk, projectleider bij CONO: “ Er zijn zoveel prachtige verhalen in De Beemster. Van families, boeren, gebouwen, het werelderfgoed, kaasmaken… Experience is beleving: zien, horen, ruiken en proeven natuurlijk, zo brengen we deze verhalen tot leven. Vanzelfsprekend zoeken we samenwerking met VISIT Beemster, het Historisch Genootschap Beemster en ondernemers en Beemsterlingen die hun kennis en enthousiasme willen delen. Net als bij de bouw van de nieuwe CONO Kaasmakerij organiseren we informatiebijeenkomsten om met belanghebbenden in gesprek te gaan. Ook online zal de informatie beschikbaar komen.” Directeur Wim Betten: “Een succesvolle samenwerking is de basis voor een waardevolle Beemster Experience.”

Beemster kaas meest duurzame kaasmerk van Nederland
23/04/2019

Consumenten hebben Beemster kaas uitgeroepen tot meest duurzame kaasmerk van Nederland. Volgens Sustainable Brand Insight vinden steeds meer consumenten duurzaamheid belangrijk. Uit de onlangs gepubliceerde Sustainable Brand Index blijkt de grote waardering voor Beemster kaas.

Blije koeien
“We zijn er trots op dat onze inspanningen voor duurzaamheid worden herkend door de consument”, reageert Evert Kremer, melkveehouder en voorzitter van de coöperatie. “Bij Beemster kaas wordt hard gewerkt om steeds duurzamer te worden. Wij werken al 10 jaar met het Caring Dairy programma op onze boerderijen. Met veel zorg en aandacht voor dierwelzijn, oftewel: gezonde en blije koeien. 100% weidegang hoort daar natuurlijk bij. Veel van onze veehouders hebben daarnaast projecten voor biodiversiteit, weidevogel beheer en het produceren van duurzame energie. Vanaf volgend jaar zijn we glyfosaatvrij en GMO-vrij. Wat betekent dat onze koeien alleen nog voer krijgen dat gegarandeerd vrij is van genetisch gemodificeerde organismen.

Groenste kaasmakerij ter wereld
Ook in de kaasmakerij in de Beemsterpolder staat duurzaamheid hoog in het vaandel. “Bij de bouw van onze nieuwe kaasmakerij hebben we een belofte gedaan”, vertelt directeur Wim Betten. “We hebben de groenste kaasmakerij ter wereld gebouwd en na de nodige testen en controles kunnen we zeggen dat we vanaf 2020 klimaatneutraal kaasmaken. Weer een mooie stap vooruit in onze duurzame ambities.”

Premium kaas, premium dierwelzijn
“Wij willen laten zien hoe goed onze boeren bezig zijn. Zij behoren tot de beste boeren ter wereld als het gaat om dierwelzijn en CO2 reductie. Dat mag wel eens wat vaker worden gezegd!”, aldus een gedreven Wim Betten. “Premium kaas maken betekent bij ons niet alleen een geweldige smaak, maar ook premium dierwelzijn en milieu. Daar zetten we ons al jaren voor in en dat blijven we doen. Dat is onze belofte voor de toekomst.”

CONO Contact april 2019
02/04/2019


Klik hier voor het hele artikel

Cono Kaasmakers zoekt meer waarde voor alle leden
26/02/2019

DOOR KLAAS VAN DER HORST

De leden koesteren, zorgvuldig samen waarde scheppen en geen gedoe met allerlei deelstroompjes. Dat is het recept van Cono voor de komende jaren, aldus directeur Wim Betten.

Grote zuivelbedrijven lanceren melkstromen met een hoge plus. Eén van hen heeft kaas herontdekt en wil daar meer waarde uit halen. Voor een niche-speler als Cono Kaasmakers moet het welhaast bedreigend zijn. Gaan anderen niet lopen met de hoogste melkprijzen, en halen die de rendementen van Cono niet onderuit? Wim Betten, algemeen directeur van de Noord-Hollandse coöperatie, reageert op deze vragen. "Enerzijds is het een compliment, zeker met die kaas. Het is een erkenning van het feit dat wij een goede keuze hebben gemaakt. Bij ons wordt zelfs wel eens gegrapt dat vast ergens een cameraatje van Frieslandcampina moet hangen. Ik wil benadrukken dat wij onze eigen koers uitzetten en merkenbouwers zijn, met een goed en zorgvuldig opgebouwd verhaal. Ondertussen houden we marktinnovaties goed in de gaten. Zijn er andere toepassingsmogelijkheden voor onze kazen waar we ons voordeel mee kunnen doen? We zijn druk bezig met verbreding van de afzet. Kijk bijvoorbeeld naar de pizza's van Domino's. Wat ook belangrijk is, is dat we niet meer kaas maken dan we kunnen vermarkten. We zijn wel elk jaar gegroeid in merken, maar we realiseren ons dat meer melk niet per se hetzelfde is als meer waarde."

Jullie zijn al langer bezig met verbreding van de kaasafzet. Waarom hebben veel bedrijven deze markt zo laat ontdekt?
"Daar was blijkbaar niet de focus op, om wat voor reden dan ook."

Frieslandcampina stelt dat haar Noord-Hollandse boeren onbeperkt mogen groeien, voor de productie van meer kaas uit die regio. Ze denkt dat daar wel meer waarde mee te behalen is. Dat betekent meer concurrentie. Topman Schumacher heeft vorig jaar ook gezegd dat hij er zelfs naar streeft meer melkgeld te gaan betalen dan Cono.

Betten glimlacht: "Dat laatste is voor zijn rekening. Ik doe niet mee aan een wedstrijdje roepen wie de hoogste melkprijs gaat betalen. Cono heeft een heel duidelijke missie: een eerlijke melkprijs realiseren voor de boer. We streven er natuurlijk wel naar dat die prijs zo hoog mogelijk is, voor alle Cono-leden. Ik geloof niet zo in al die melkstromen met verschillende beloningen. Dat is niet coöperatief. Wij kiezen voor één duurzame topstroom. Daar zit 94% van onze melk in. Wat bij anderen de 'gouden melkstroom' is, de kleine topstroom, dat is bij ons de Cono-hoofdstroom. Volgend jaar is die ook nog helemaal Vlog-waardig."

Mogen de Noord-Hollandse boeren bij Cono ook blijven groeien?
"Bij ons mogen alle leden groeien, waar ze ook zitten - mits ze dat zelf ook kunnen en mogen. Verschil is dat wij de leden niet actief aanzetten tot meer groei."

Wat vindt u van de Topmelkstroom van RFC?
"Het is een mooi initiatief, een stevig keurmerk met goede duurzaamheidsprikkels, maar wij zitten er met Caring Dairy Plus net iets strakker op, voor bijvoorbeeld weidegang, jongvee, blijvend grasland en glyfosaatvrij."

Het gaat Cono niet slecht: sterke merken, een goede solvabiliteit en staat er als uitbetaler van melkgeld goed voor. Toch zijn er bedreigingen. Ook de Cono-boeren hebben het maatschappelijk gezien zwaar en dan is er nog de Veenweide-discussie.
"Dat laatste maakt onze leden onrustig, ja. Van de 26.000 hectare grond die onze leden in gebruik hebben, bestaat zo'n 20% uit veenweide. Dit raakt ruim 30% van onze melkveehouders. En dit speelt niet alleen bij Cono. Dan suggereren er een paar politici dat je die grond maar onder water moet zetten vanwege het klimaat en de zeespiegelstijging. Ik vraag me af, of daar wel een goede analyse aan vooraf is gegaan."

Bij wie moeten boeren steun verwachten? Veel melkveehouders hebben niet veel vertrouwen meer in de belangenbehartigers. En de NZO dringt dan ook nog eens op, op het boerenerf?
"Ik merk ook dat onze boeren van veel kanten onder druk worden gezet. Volgens mij moeten we oppassen dat we ze niet het land uit jagen. Voor mij is het een reden om af en toe een streep te zetten, me uit te spreken en te proberen zo veel mogelijk voor onze boeren op te komen. Zij zijn onze basis."

Beemster koeien het meest in de wei
20/12/2018

De 460 melkveehouders van CONO Kaasmakers, de coöperatie achter Beemster kaas, zijn ook dit jaar weer kampioen in weidegang.

Het is een oer-Hollands tafereel: koeien in de wei. Fijn voor de koe en goed voor de smaak van de kaas, vindt men bij CONO. Daarom weidden in 2018 maar liefst 93% van de CONO melkveehouders hun koeien, ten opzichte van het landelijk gemiddelde van 82%. Met een record CONO-gemiddelde van 194,5 dagen en bijna 11 uur per dag. Een mooie groei ten opzichte van de 180 dagen gemiddeld in het afgelopen jaar.

Blije koeien geven de lekkerste melk
Dit jaar zijn bijzonder goede resultaten behaald, ondanks een moeizaam weidegang jaar met veel extreem weer. Het voorjaar kwam laat op gang en de zomer was droog en warm. Door ’s nachts te weiden, het land te beregenen en door het verse gras goed te rantsoeneren wisten de boeren de weidegang toch in de benen te houden. En meer dan dat. De Beemster koeien liepen dit jaar meer dan ooit in de wei.

Weidegang blijft
Weidegang zit in het DNA van CONO melkveehouders. Melkveehouders die al lang boeren weten niet beter. Zoals Erben Wennemars vertelde tijdens de presentatie van de landelijke weidegangresultaten: “Als ik mijn opa 20 jaar geleden had verteld dat we een convenant rondom weidegang nodig hadden om weidegang in de benen te houden dan zou hij dit niet begrepen hebben”. Evert Kremer, melkveehouder en bestuursvoorzitter van CONO: “Onze melkveehouders weten dat weidegang belangrijk is voor het welzijn van de koeien en basis is voor de lekkerste kaas. Daarom lopen de Beemster koeien buiten in de wei, zodra de natuur het toelaat.”

CONO Contact december 2018
12/12/2018


Klik hier voor het hele artikel

Nieuwe voorzitter voor CONO Kaasmakers
21/11/2018

Evert Kremer is benoemd tot voorzitter van CONO Kaasmakers, de makers van Beemster kaas. Hij neemt per direct de functie over van Klaas Sluis, die sinds 2006 voorzitter was van de zuivelcoöperatie.

Op de ledenvergadering van 14 november jl. vond de voorzitterswisseling plaats. CONO Kaasmakers is gevestigd in de Beemster en heeft 460 leden melkveehouders en een Raad van Bestuur van 8 leden melkveehouders.

Onze meest ervaren bestuurder
“Het bestuur vindt het in deze roerige tijden noodzakelijk dat de voorzitter van onze coöperatie gepokt en gemazeld is in de zuivelwereld. Die voorzitter zien wij in Evert Kremer, sinds het jaar 2000 vicevoorzitter en vervolgens secretaris van het bestuur van CONO”, aldus aftredend voorzitter Klaas Sluis. “Ik ben blij met deze keuze en geef vol vertrouwen de voorzittershamer aan hem door.”

Algemeen Directeur Wim Betten: “Met Evert Kremer verwelkomt CONO een voorzitter met uitstekende bestuurlijke en vakinhoudelijke kwaliteiten. Hij kent het zuivellandschap van binnenuit. Ik kijk uit naar de samenwerking.”

De 50-jarige Kremer heeft een melkveebedrijf met 115 melkkoeien en 75 stuks jongvee te Stegeren in de gemeente Ommen. Naast het voorzitterschap van CONO is Kremer commissaris bij de Rabobank Vaart en Vechtstreek.

De coöperatieve gedachte
“Ik vind het een eer dat ik tot voorzitter ben gekozen van CONO Kaasmakers. Het is een geweldige organisatie die de lekkerste kaas maakt en op een uitstekende manier in de markt zet”, aldus Kremer.

“CONO is de afgelopen jaren enorm gegroeid, en heeft zich met zaken als de introductie van de weidegangpremie, het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy en de bouw van de nieuwe kaasmakerij onderscheidend in de zuivel getoond. Daarom wil ik de komende jaren graag leiding geven aan het bestuursteam om samen met directie, raad van commissarissen, managementteam, medewerkers en veehouders, ons succes verder uit te bouwen en te borgen. Dit in een tijd waarin steeds meer eisen worden gesteld aan onze melkveehouders. Afhankelijk van het soort bedrijf heeft dit voor iedere melkveehouder een andere impact. Dit vraagt om goede communicatie en interactie met onze leden en leveranciers.”

“Ik sta voor een sterke coöperatie met korte lijnen en inspraak van de leden. Het beste doen voor de meerderheid en daarbij rekening houden met de minderheid, dat is voor mij de coöperatieve gedachte,” stelt Kremer, “met als doel om aan onze missie te blijven voldoen: een eerlijke melkprijs voor onze melkveehouders!”

CONO Kaasmakers blijft onderscheidend met doelen duurzaamheidsprogramma
24/10/2018

Boerencoöperatie CONO Kaasmakers streeft naar een nog duurzamere productieketen op de boerderij. Het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy wordt per volgend jaar uitgebreid met als doelen blije koeien, meer gras in de bek en een beter milieu. Met deze uitbreiding kunnen de leden tot € 0,75 per 100 kilo melk aan extra premies verdienen. Om voortvarend van start te gaan geldt vanaf 2020 tevens een verbod op glyfosaat voor direct gebruik in de melkveehouderij en gaat CONO 100% GMO-vrije kaas maken. Of te wel, de CONO koeien krijgen alleen nog voer dat vrij is van glyfosaat en van genetisch gemodificeerde organismen.

Blije koeien, meer gras en een beter milieu

De CONO veehouders nemen al 10 jaar deel aan het Caring Dairy programma. Een continu verbeterprogramma voor duurzame bedrijfsvoering op de boerderij. Het aanvullende programma waarmee veehouders de extra premie kunnen behalen steunt op 3 pijlers: ‘blije koeien’, ‘meer gras’ en een ‘beter milieu’.

Bij ‘blije koeien’ hoort het streven naar maximaal weiden. Niet alleen voor melkvee, maar ook voor jongvee. Weiden hoort bij het natuurlijk gedrag van koeien en draagt daarom bij aan het welzijn. Gezonde dieren staan aan de basis van een hoge levensduur van de koeien en een laag diergeneesmiddelen gebruik. In de stal wordt het welzijn van de koeien verhoogd door onder meer de verplichte massageborstel, zachte ligbedden, en elke koe een eigen ligplaats.  

Bij het onderdeel ‘meer gras’ wordt veel vers gras in het voerrantsoen beloond. Dit valt samen met een hoge mate van zelfvoorzienendheid (eigen geteeld voer) en een lagere inkoop van bijvoorbeeld krachtvoer.Een groot aandeel blijvend grasland is goed voor de bodem en sluit nauw aan op een grasrantsoen. Agrarisch natuurbeheer en biodiversiteit zoals kruidenrijkgrasland en weidevogelbeheer wordt ook gestimuleerd en beloond. Al 50% van de CONO-leden doet al in bepaalde vorm aan agrarisch natuurbeheer.

Binnen het onderdeel ‘beter milieu’ wordt de veehouder beloond voor 100% groene stroom, een laag energiegebruik en eigen energieopwekking bijvoorbeeld door zonnepanelen. Ook behoort reductie van de broeikasgasuitstoot tot de doelen en een goede mineralen kringloop zoals stikstofbenutting, en een lage ammoniakuitstoot. Uniek is het belonen van het nu al lage gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door CONO boeren.

Duurzaam meerkeuze menu

De leden melkveehouders van CONO kunnen in dit aanvullende programma kiezen uit 18 indicatoren en daarmee stapelen. Elke indicator, zoals nog meer vers gras in het rantsoen, kan 5 cent per 100 kilo melk opleveren. Dit geld komt bovenop de € 2,75 aan huidige premie voor weidegang en Caring Dairy. Om optimaal te kunnen inspelen op veranderende wet- en regelgeving of op nieuwe marktvragen zijn de verschillende doelen zijn niet statisch, maar dynamisch opgesteld. Een einddatum voor het programma is er niet, maar voorlopig is de horizon gelegd bij 2025. Zo streeft CONO Kaasmakers naar één grote duurzame melkstroom.

Vooruit boeren

CONO heeft een naam hoog te houden op het gebied van duurzaamheid. Algemeen directeur Wim Betten: “Natuurlijk willen we niet stil blijven staan, we willen vooruit boeren. Bovendien weten wij dat er straks bepaalde wettelijke eisen op de boer afkomen. Met de aanvullingen op het duurzaamheidsprogramma willen we dat voor zijn. Ook de afnemers van onze premium kazen hebben steeds meer belangstelling voor - en baat bij de duurzame bedrijfsvoering op onze boerderijen. Wij willen de samenleving laten zien hoe goed onze boeren bezig zijn. Zij behoren tot de beste boeren ter wereld als het gaat om dierwelzijn en CO2 uitstoot en dat mag wat ons betreft wel eens wat vaker worden verteld. Als CONO blijven we ons hiermee onderscheiden, als boerencoöperatie met de lekkerste kaas, die de leden melkveehouders ook een eerlijke melkprijs garandeert!”

Van de koeien naar de kazen
24/10/2018


Klik hier voor het hele artikel

Cees Frikkee van CONO Kaasmakers wint Gouden Kaasboor
12/10/2018

Meer dan 500 kaasprofessionals, van producenten tot kaasspeciaalzaak ondernemers, hebben in Houten tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten meegedaan met het Nationaal Kaaskeur Concours. Tijdens de prijsuitreiking op 11 oktober kreeg de heer Frikkee de Gouden Kaasboor uitgereikt door Martijn Fischer. Hiermee kan hij zich met 235 punten de beste kaaskenner van Nederland noemen. Cees was voorheen Directeur Productie bij CONO Kaasmakers. In het verleden heeft CONO Kaasmakers vaak de zilveren en bronzen medaille gewonnen. Dit is de eerste Gouden Kaasboor voor CONO Kaasmakers en daar zijn we trots op!

CONO Contact september 2018
24/08/2018


Klik hier voor het hele artikel

Beemster kaas wint Foodmagazine Marketing Award
27/07/2018

Normaal gesproken staan onze koeien en onze lekkere kaas in het middelpunt van de belangstelling. Zelf staan we namelijk niet graag in de spotlights maar voor een keer maken we een uitzondering. Met het merk Beemster heeft ons Marketing en Sales team de Foodmagazine Marketing Award in de categorie Kaas in de wacht gesleept. En dat komt natuurlijk dankzij de koeien die zoveel mogelijk buiten lopen, het dierenwelzijnprogramma van de boeren en de kaas die gemaakt wordt in de duurzame kaasmakerij. En daar zijn we heel trots op!

CONO Kaasmakers stapt over op GMO-vrij voeren
12/07/2018

In 2020 gegarandeerd alle kaas GMO-vrij            

 

De volgende stap in verduurzamen bij CONO Kaasmakers, de makers van onder andere Beemster kaas, is gegarandeerd GMO-vrije kaas vanaf 2020. Voorzitter Klaas Sluis: “ Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij onze coöperatie . De koeien van onze veehouders eten voornamelijk gras. Om ze in topconditie te houden worden ze, als nodig, bijgevoerd. Onze melkveehouders schakelen nu gefaseerd om naar gecertificeerd GMO-vrij krachtvoer. Dit betekent dat er in hun voer gegarandeerd geen elementen zitten die genetisch gemodificeerd zijn. In 2020 kunnen we met trots zeggen dat al onze kaas GMO-vrij wordt gemaakt.”

 


Klik hier voor het hele artikel

CONO Contact mei 2018
01/05/2018


Klik hier voor het hele artikel

"Caring Dairy staat voor wat we willen zijn"
25/04/2018

Een interview met bestuursvoorzitter Klaas Sluis door Klaas van der Horst van Boerderij.


Klik hier voor het hele artikel

Interview met Wim Betten in Veeteelt
24/04/2018


Klik hier voor het hele artikel

CONO piekt met contante melkprijs over 2017
16/03/2018


Klik hier voor het hele artikel

CONO Contact februari 2018
16/02/2018
Ook in de stal hebben onze koeien het goed!
Ook in de stal hebben onze koeien het goed!


Klik hier voor het hele artikel

Kaasmakerij redden van sloophamer
29/11/2017


Klik hier voor het hele artikel

Cono voorzitter Klaas Sluis wordt Ridder
24/11/2017
Drechterlandse burgemeester Michiel Pijl reikt in het Afas-stadion in Alkmaar een lintje uit.
Drechterlandse burgemeester Michiel Pijl reikt in het Afas-stadion in Alkmaar een lintje uit.


Klik hier voor het hele artikel

Cono: meer alternatieven voor afzet
20/10/2017

Constant zijn we op zoek naar nieuwe afzetkanalen en producten.


Klik hier voor het hele artikel

Drie CONO veehouders over hun cooperatie
05/10/2017

Drie perspectieven vanuit drie generaties melkveehouders die zijn aangesloten bij CONO Kaasmakers.


Klik hier voor het hele artikel

CONO Kaasmakers start pilot voor GMO-vrije melk
22/09/2017

Noordhollands Dagblad ed. Alkmaarsche Courant Regio : Alkmaar e.o.

Datum : 15 aug 2017

 


Klik hier voor het hele artikel

CONO Kaasmakers verdubbelt premie vanaf 2017
30/06/2016
CONO Kaasmakers verdubbelt premie voor koeien in de wei.
CONO Kaasmakers verdubbelt premie voor koeien in de wei.

Zuivelcoöperatie CONO Kaasmakers uit de Beemster maakt al sinds 2012 Beemster kaas van 100% weidemelk. Vanaf 2017 krijgen alle leden veehouders een dubbele premie voor hun weidemelk. Met deze stap is CONO Kaasmakers het eerste Nederlandse zuivelbedrijf dat een plus van 2 cent gaat betalen voor weidegang.


Koeien in de wei zodra de natuur dat toelaat, dat is al jaren het motto van CONO Kaasmakers. “Een koe is een graasdier en hoort de ruimte te krijgen voor haar natuurlijke gedrag. De melk van koeien die vers gras eten zorgt voor meer smaak en romigheid in onze kaas”, zegt Klaas Sluis, voorzitter van het bestuur van CONO Kaasmakers en zelf ook veehouder. “CONO Kaasmakers heeft een traditie hoog te houden. In 2002 waren wij de eerste die boeren extra betaalden voor de inspanningen om de koeien de hele zomer te laten grazen. Inmiddels hebben vele zuivelbedrijven ons daarin gevolgd. Dat is voor CONO Kaasmakers niet genoeg. Wij willen onze weidemelk ook garanderen voor de toekomst en wij vinden dat hardwerkende boeren een eerlijke melkprijs verdienen. Daarom verdubbelen wij onze weidepremie per ingang van het weideseizoen 2017.


Dit betekent dat elke CONO veehouder die weidemelk levert volgens de normen van de onafhankelijke Stichting Weidegang, niet 1 cent per kilogram melk premie krijgt, maar 2 cent.” “Natuurlijk zijn wij blij dat steeds meer mensen het belangrijk vinden dat de koeien in de Hollandse weides staan en terecht; beter voor de koe en lekkerder voor de kaas.” Voor Wim Betten, algemeen directeur van CONO Kaasmakers is het duidelijk. Koeien in de wei is en blijft de missie. “Bij CONO is dit van groot belang en met deze 2 cent weidepremie laten wij zien dat we toonaangevend blijven op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn in de Nederlandse zuivel.”


CONO Kaasmakers was op 1 januari 2013 de eerste zuivelverwerker die de premie verdubbelde naar 1 cent. Nu is het de eerste die per 2017 gaat naar een weidepremie van 2 cent per kilo melk. De meeste zuivelverwerkers betalen nu een plus van een halve tot 1 cent voor weidemelk. De premie voor weidegang is een extra premie, bovenop het reguliere melkgeld dat CONO Kaasmakers aan de melkveehouders betaalt.


Voor meer informatie over CONO Kaasmakers en Beemster kaas kunt u onze websites bezoeken op
www.cono.nl en www.beemsterkaas.nl. Heeft u vragen belt of mailt u dan graag naar onderstaand adres.


Groeten,
Saskia van der Valk

Manager Corporate communicatie
s.vandervalk@cono.nl
06-15941122

CONO melkprijs 2015
31/03/2016
CONO Directie, Wim Betten en Peter Schurink tevreden over resultaat 2015.
CONO Directie, Wim Betten en Peter Schurink tevreden over resultaat 2015.

CONO Kaasmakers keert over 2015 een nabetaling uit van €1,11 per 100 kilo. Ook ontvangen de leden nog een uitkering van €0,25 uit het zogenoemde schommelfonds.

Hiermee komt de werkelijk uitbetaalde (contante) melkprijs van CONO uit op €33,51 exclusief btw. Dit is nog exclusief €1,75 voor weidegang en Caring Dairy. Daarmee blijft CONO minimaal 16 cent en maximaal 91 cent boven FrieslandCampina, die zelf een contante melkprijs meldt van €33,35 ex btw (bij hen exclusief weidetoeslag).

In de melkprijsvergelijking van Boerderij is het verschil in contante melkprijs iets groter. Daar betaalt CONO €33,63, per 100 kilo contant. Worden de toeslagen voor weidegang en Caring Dairy ook meegerekend, dan komt CONO uit op een melkprijs van €35,38. FrieslandCampina betaalt daar tegenover €33,17 per honderd kilo. Inclusief 65 cent weidegangpremie en 35 cent voor duurzaamheid, stijgt het maximale contante melkgeld bij FrieslandCampina naar €34,17.

Hoewel CONO Kaasmakers relatief goed heeft gepresteerd in 2015, is de totaal uitgekeerde melkprijs toch bijna €7,40 per 100 kilo lager dan vorig jaar.

Ondanks alles is CONO toch blij dat het nog zo'n sterke melkprijs heeft kunnen betalen. Er was veel turbulentie op de zuivelmarkt, de prijzen gingen omlaag bij een hoge aanvoer en de kaasmaker heeft tijdelijk twee kaasmakerijen in bedrijf. De oude kaasmakerij draait nog volop voor de productie van CONO’s merkkazen, waaronder Beemsterkaas. Ondertussen wordt de nieuwe kaasmakerij steeds intensiever in gebruik genomen. Direct na de ingebruikname is begonnen met afschrijven op deze kaasmakerij, wat ook nog eens extra geld kost. CONO wil niet onnodig lasten doorschuiven en direct financieel orde op zaken stellen. Algemeen directeur Wim Betten: “We hebben een spannend jaar achter de rug, gezien de hoeveelheid melk, de zuivelmarkt en het eerste ‘proefjaar’ van onze nieuwe kaasmakerij. Voor 2016 weer nieuwe kansen en uitdagingen met als doel de ingebruikname van de nieuwe kaasmakerij. Gezien de ontwikkelingen betreffende kwaliteit en smaak en smedigheid zijn wij vol vertrouwen en op koers!”

Over CONO

Nieuws

CONO Kaasmakers houdt u graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame projecten, de verhalen van onze boeren en de laatste kaasnieuwtjes.

Laatste nieuwsbrieven

CONO contact nr 11 december 2016pdf
CONO contact nr 10 september 2016pdf
CONO contact nr 09 mei 2016pdf
CONO contact nr 08 maart 2016pdf
CONO contact nr 07 december 2015pdf
CONO contact nr 06 juli 2015pdf
CONO contact nr 05 maart 2015pdf

 

 

Bedankt voor het bericht!'

Het wordt op dit moment verzonden.'

Wij zullen binnen enkele dagen antwoorden

Oeps, er ging iets mis

Refresh de pagina en probeer het opnieuw.'