Sjoerd Hiemstra van CONO Kaasmakers wint Gouden Kaasboor

Tijdens de prijsuitreiking van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours (NNKC) op 6 oktober kreeg Sjoerd Hiemstra, procestechnoloog bij CONO Kaasmakers, de Gouden Kaasboor uitgereikt. Er waren 250 punten te scoren. Met 236 punten kan hij zich de beste kaaskenner van Nederland noemen.

In het verleden mocht Hiemstra al een keer zilver ontvangen en vorig jaar werd hem een eervolle vermelding gegeven als Topkaaskeurder. Dat hij nu de Gouden Kaasboor heeft gewonnen, voelt nog onwerkelijk: “Uiteraard hoop je het, maar ik had het niet verwacht”.

De keuring
Op 26 en 27 september 2022 hebben zo’n 600 kaasprofessionals gekeken, geroken, gevoeld en geproefd van een speciaal voor hen geselecteerd assortiment Nederlandse kaas. De winnaar van de Gouden Kaasboor is diegene die het allerbeste soort, rijpingsstadium, smaak en kwaliteit heeft kunnen onderscheiden. Of hij tijdens de keuring ook een CONO-Kaas heeft geproefd? “Absoluut”, zegt Hiemstra. De smaak van onze kazen herken ik gewoon. Ik denk dat het Beemster Royaal is geweest.”

Naast diverse medailles in het verleden heeft CONO in 2018 voor het eerst de Gouden Kaasboor gewonnen. “Dat de prijzenkast nu met een tweede boor wordt aangevuld, vind ik fantastisch”, aldus Algemeen Directeur Wim Betten. “Onlangs won CONO met ’t Kaas Lokaal nog de prijs voor lekkerste kaas van Nederland. Dat we nu ook de beste kaaskenner in huis hebben, maakt me bijzonder trots. Sjoerd is een echte vakman. Hij heeft al een lange carrière in de kaas achter de rug. Ik gun hem deze prijs van harte”.

Hiemstra wordt als winnaar van de Gouden Kaasboor als jurylid afgevaardigd naar internationale kaaswedstrijden in het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

6753
6747