Rosanne Sluijs brengt Gouden Kaasboor voor tweede jaar op rij naar de Beemster

Tijdens de prijsuitreiking van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours op 12 oktober kreeg Rosanne Sluijs van CONO Kaasmakers de Gouden Kaasboor uitgereikt. Zij mag zich met 238 punten de beste kaaskenner van Nederland noemen.

Rosanne nam de Gouden Kaasboor over van haar collega Sjoerd Hiemstra, die hem in 2022 won.

In dat jaar kreeg Rosanne al een eervolle vermelding als beste nieuwkomer. Dat ze nu de Gouden Kaasboor heeft gewonnen, voelt onwerkelijk: “Toen de winnaar werd aangekondigd, dacht ik ‘gaat dit wel over mij?’ Ik hoopte heel stiekem op brons, maar de Gouden Kaasboor winnen had ik echt nooit verwacht.”

Henk Mul, oud-kaasmeester bij CONO mocht het brons in ontvangst nemen binnen de categorie industrie. Dit is zijn tweede bronzen medaille.

Naast diverse medailles liggen er in de prijzenkast van CONO inmiddels drie gouden kaasboren. “Hier ben ik supertrots op”, aldus Algemeen Directeur Jerry Griep. “In 2022 deed Rosanne voor het eerst mee aan het NNKC. Ik neem mijn petje af voor de prestatie die ze heeft geleverd tussen alle ervaren vakgenoten. Dat de boor dit jaar naar de volgende generatie overgaat bewijst maar weer dat kaas en ons ambacht leeft!”

Op 2 en 3 oktober 2023 hebben zo’n 700 kaasprofessionals gekeken, geroken, gevoeld en geproefd van een speciaal voor hen geselecteerd assortiment Nederlandse kaas. De winnaar van de Gouden Kaasboor is diegene die het allerbeste de soort, rijpingsstadium, smaak en kwaliteit heeft kunnen onderscheiden.

Rosanne is de tweede vrouw sinds 1960 die deze prestigieuze prijs in ontvangst heeft mogen nemen. Als winnaar van de Gouden Kaasboor wordt ze als jurylid afgevaardigd naar internationale kaaswedstrijden over de hele wereld, waaronder het World Championship Cheese Contest in Wisconsin.