Jeanette & Johan

Beemster Bijenlint is all-you-can-eat restaurant voor insecten

Wie door de Beemster polder rijdt, ziet bij steeds meer boerderijen een lint van vrolijke, kleurige bloemen staan. Dat is het Beemster Bijenlint, dat voedsel biedt aan allerlei insecten. Een uitkomst voor de bedreigde wilde bij, die een cruciale rol speelt in de bestuiving van allerlei bloemen, groenten en fruit. Maar ook vlinders en andere insecten doen zich tegoed aan dit feestmaal.

“Ik vind het Beemster Bijenlint een heel mooi landschapselement”, zegt Johan. “Biodiversiteit is voor mij: een afwisseling van dieren, gras, groenten en bloemen. De bloemen zorgen bovendien voor natuurvriendelijke gewasbescherming, voegt Jeannette toe: “Het mooie is dat bepaalde goede insecten die op deze bloemen afkomen, de beestjes opeten die bij ons in de mais kunnen zitten.”

Het Beemster Bijenlint bloeit vanaf het voorjaar tot aan de herfst. De verschillende bloemen wisselen elkaar af, en daardoor verandert de strook steeds van kleur. Johan: “Het zijn eenjarige soorten, dus rond februari maaien we ze af en vermengen ze door de grond als natuurlijke bemesting.”