Bijenlint laat de Beemster bloeien

Bijen, vlinders en andere insecten zijn onmisbaar in ons ecosysteem. Daarom heeft CONO in 2019 samen met natuurvereniging Water, Land en Dijken bij zes CONO-melkveehouders uit de Beemster als pilot bloemenzaad ingezaaid dat is uitgegroeid tot het Beemster Bijenlint. In de afgelopen jaren is het bijenlint gegroeid tot een lint van ruim 20.000 m2 in 2021.

Dit jaar gaat CONO de samenwerking aan met de Gemeente Purmerend en stichting De Beemsterling, om zo het bijenlint nog verder te kunnen laten groeien en de Beemster polder te laten bloeien. Vanuit het Beemster Fonds is niet alleen voor CONO leden, maar voor alle agrarisch ondernemers binnen de Beemster mogelijk om bloemenstroken aan te leggen. Aanmelden kan tot 11 april via secretariaat@waterlandendijken.nl.

1 euro is 1 meter bloemen
Stichting De Beemsterling is voor dit project een crowdfunding gestart waarbij De Beemsterling inwoners van de gemeente oproept te doneren. Voor elke euro die gedoneerd wordt, wordt er een meter bijenlint ingezaaid. Meer bloemen betekent meer voedsel voor bijen en andere insecten. Doneren kan hier.

Natuur op het melkveebedrijf
Veehouders leven met en zijn afhankelijk van de natuur. CONO streeft naar zo veel mogelijk grondgebonden bedrijven en het sluiten van de kringloop. Meer voer van eigen bodem en uit de regio betekent minder voer van ver weg. Met weidende koeien op oude grasbodems met klavers als stikstofbinders beperken we stikstofuitstoot. Iedere boer kan de natuur op en rondom zijn erf en land positief beïnvloeden, met het Beemster Bijenlint als verbindende factor.
Lees hier meer over ons Caring Dairy duurzaamheidsprogramma.

 

Fotografie: Miriam Koot, bijenlint 2019