Inspelen op informatiebehoeften met Power BI Governance dashboard

Geschreven door: Rivq.

Met een robuust data warehouse en een Microsoft Power BI-omgeving in actief beheer kun je gerust stellen: CONO Kaasmakers heeft data en analytics goed op orde. Daarom was het tijd voor een volgende stap op het gebied van datamanagement. Samen met Riviq implementeerde CONO een Power BI Governance dashboard, voor nog meer zicht en grip op de Power BI-omgeving.

CONO Kaasmakers is een coöperatie van melkveehouders, bekend van kaasmerken als Beemster, Stompetoren en Amsterdam Cheese Company. Met ruim vierhonderd leden behoort de coöperatie tot de kleinere kaasmakerijen van Nederland.

CONO Kaasmakers zet sterk in op dierenwelzijn en duurzaamheid en natuurlijk: de lekkerste kaas. Dat begint allemaal met de samenwerking tussen koeien, boeren en kaasmakers. Voor CONO is elke schakel belangrijk, want samen bereik je meer dan ieder voor zich. Bovendien kun je zo continu verbeteren. En dat geldt ook als je het over datamanagement hebt.

Volgende stap in datamanagement

“In onze kaasmakerij werken we met hypermoderne apparatuur die belangrijke data oplevert”, vertelt Rick Visser, Programmamanager Business Insights bij CONO Kaasmakers. “Enkele jaren terug hielp Riviq ons om al die data te ontsluiten en er stuurinformatie uit te halen.” Daardoor beschikt CONO over een toekomstbestendige data-architectuur waarop de kaasmaker zelf managementrapportages kan ontwikkelen. “Dagelijks halen we daar veel belangrijke inzichten uit”, vervolgt Visser. “Een logische volgende stap was het professionaliseren van ons datamanagement. Een belangrijk onderdeel daarvan is weten hoe en hoe vaak de Power BI-rapportages door collega’s worden gebruikt.”

Inzicht in gebruik van Power BI

Medewerkers van CONO maken namelijk gretig gebruik van Power BI. “We zagen dat collega’s data exporteerden naar Excel om er andere data aan te voegen, zodat ze nog meer inzichten kregen”, licht Visser toe. “Maar ja, dat kunnen we natuurlijk ook prima in Power BI verzorgen. Dat soort workarounds van collega’s ontdek je alleen als je zicht hebt op wat er gebeurt in Power BI. Riviq kwam toen met het idee om samen hun concept voor een Power BI Governance-dashboard verder uit te werken.”

“Er was echt sprake van co-creatie. De koppen bij elkaar steken en samen tot het beste resultaat komen, daar krijgen we allebei veel energie van.”

Rick Visser, Programmamanager Business Insights, CONO Kaasmakers

Beter afstemmen op informatiebehoeften

Riviq had al een ver uitgewerkt dashboard paraat. “Dat concept hebben we in co-creatie verder uitgewerkt met data en informatiebehoeften vanuit CONO”, vertelt Visser. Het Power BI Governance-dashboard laat onder andere zien hoeveel workspaces er per afdeling in gebruik zijn, hoeveel rapportages er zijn en welke actief worden gebruikt.

“We zien welke gebruikers welke rapportages gebruiken, en ook welke rapportages juist níet worden gebruikt”, gaat Visser verder. “Dat is niet om collega’s te controleren, maar om te leren hoe we rapportages nog beter op informatiebehoeften kunnen afstemmen of voor betere begeleiding kunnen zorgen.

Bovendien is het jammer van investeringen in tijd en geld als rapportages ongebruikt blijven. Het dashboard vormt een startpunt om met collega’s in gesprek te gaan over hoe rapportages hen wel of niet helpen. Zo kunnen we rapportages aanpassen of verbeteren.”

In co-creatie naar het beste resultaat

CONO en Riviq werken al jaren met elkaar samen, omdat Riviq het beheer en de doorontwikkeling van het dataplatform en de Power BI-omgeving verzorgt. Visser: “Dat verloopt heel goed, Riviq is erg toegankelijk en beschikt over veel kennis.”

Dit project gaf een nieuwe dimensie aan die samenwerking. “Er was echt sprake van co-creatie. We zijn het gewend om dingen van Riviq te leren. En Riviq leerde nu ook zaken van ons. Dat was een prettige wisselwerking. De koppen bij elkaar steken en samen tot het beste resultaat komen, daar krijgen we allebei veel energie van.

Zo zijn we samen tot een product gekomen waar wij veel aan hebben, en dat Riviq ook kan inzetten bij andere klanten.”

Transparantie dankzij Power BI Governance

CONO heeft het dashboard nu enkele maanden in gebruik. Het leverde meteen resultaat op. “We zagen rapportages opduiken waarvan we het bestaan niet eens wisten”, verklapt Visser. “Ook ontdekten we dat sommige collega’s rapportages konden doorzetten naar de productieomgeving, terwijl dat niet de bedoeling was.

Daarnaast hebben we nu een uitstekend beeld van het gebruik. Collega’s bleken een simpel rapportje wel tien keer per dag te raadplegen. Terwijl een andere rapportage, die we exclusief voor enkele collega’s gemaakt hadden, amper werd gebruikt. Dit Power BI Governance-dashboard maakt alles dus erg transparant.”

CONO wil de uitkomst van dit dashboard twee keer per jaar uitgebreid evalueren. Visser: “Samen met Riviq en enkele Power BI-keyusers binnen CONO. Om zo onze rapportages en Power BI-omgeving structureel te optimaliseren.”

Op naar selfservice BI

Het dashboard is voor CONO een belangrijk eerste initiatief op weg naar gestructureerd datamanagement. En dat is nodig om het gewenste scenario op het gebied van data en analytics te bereiken. “Dat is selfservice BI”, licht Visser toe. “De basis daarvoor is een omgeving waarin alle data continu van goede kwaliteit is en waarin enkele standaardrapportages de juiste inzichten bieden.

Aanvullende data moet dan binnen een gecontroleerde omgeving beschikbaar zijn, zodat onze mensen zelf rapportages kunnen verrijken en daar analyses op los kunnen laten. Ik verwacht dat Riviq en CONO daar weer een mooi project van gaan maken.”