Voorwaarden

Privacy

Over Cono

Feiten en cijfers


Het ontstaan van CONO Kaasmakers

In Noord-Holland waren diverse kleine zuivelcoöperaties al in het begin van de 20e eeuw actief. In 1947 besloten drie Noord-Hollandse kaasfabrieken samen te werken; Concordia uit Oudendijk, Ons Belang uit Middelie en De Tijd uit Beemster. Zij vormden samen de coöperatie 'De Combinatie'. Daarna kwam Neerlandia uit Stompetoren erbij. Sinds 1991 werkt CONO Kaasmakers ook samen met de coöperatie CFM De Vechtstreek. Door deze samenwerking produceerde CONO Kaasmakers kaas, boter, melk- en weipoeder op locaties in Beemster, Ommen en Stompetoren.

De fabriek in Ommen is in 1996 zelfstandig geworden onder de naam Hyproca Dairy. In 1997 is met een juridische fusie de coöperatie Ommen de Vechtstreek opgegaan in CONO Kaasmakers. De melk van de leden in Ommen gaat voor het grootste deel naar ijsfabriek in Hellendoorn voor het ijs van Ben & Jerry’s in Europa.

Hofleverancier

In juni 2001 verleende Hare Majesteit de Koningin CONO Kaasmakers het recht om het predicaat 'Hofleverancier' te voeren en dat doen we dan ook met gepaste trots! Deze eer komt toe aan bedrijven die minimaal 100 jaar oud zijn en een uitzonderlijke staat van dienst hebben.Onze veehouders

CONO heeft 425 leden melkveehouders. Wij vinden dat hardwerkende boeren een goede beloning verdienen. Naast een eerlijke melkprijs verdienen de CONO veehouders ook een extra premie voor weidegang en deelname aan ons duurzaamheidsprogramma. Wie voor kwaliteit gaat, verdient ook kwaliteit.

Bekijk onze veehouders

Onze producten

De CONO veehouders produceren 409 miljoen kilogram melk per jaar. In de kaasmakerij in de Beemsterpolder wordt deze melk verwerkt tot 31 miljoen kilo kaas.

De kazen van CONO worden in diverse varianten en merken op de markt gebracht. Zie ook de pagina ‘onze kazen’. Het merk waar al onze waarden in samenkomen is Beemster. Kijk voor meer informatie op www.beemsterkaas.nl.

CONO Kaasmakers verkoopt ook duurzame melk aan Ben & Jerry’s en aan Nestlé.

CONO Kaasmakers heeft een poedertoren waar wei (een restproduct van het kaasmaken) wordt verwerkt tot weipoeder. Dit poeder wordt verkocht en gebruikt voor diverse producten zoals veevoer.

Duurzaamheid

Sinds de start in 2008 van het Caring Dairy programma in Nederland neemt al 90% van de veehouders hieraan deel. Het programma is gericht op duurzame melkveehouderij. Dit betekent dat Beemster kaas is gemaakt van duurzaam geproduceerde melk. Leuk weetje: ook het ijs van Ben & Jerry’s voor Europa wordt gemaakt met de melk van CONO veehouders!  Meer over CONO en duurzaamheid lees je op de pagina ‘onze wereld’.Organisatiestructuur

CONO Kaasmakers is een coöperatie opgericht in 1901 door een aantal veehouders uit Noord-Holland.

Leden

De 425 CONO veehouders zijn als leden ook eigenaar van CONO Kaasmakers en bepalen gezamenlijk de koers van hun coöperatie. Twee keer per jaar praten de veehouders tijdens de Algemene Ledenvergadering mee over het beleid. De algemene ledenvergadering heeft uit haar leden een Raad van Bestuur en een Raad van Commissarissen gekozen.

Bestuur & commissarissen

De Raad van Bestuur bestaat uit negen veehouders uit de coöperatie en bepaalt het beleid van CONO Kaasmakers. De Raad van Commissarissen bestaat uit 5 veehouders en één externe commissaris. Deze commissarissen houden toezicht op het beleid van de Raad van Bestuur en geven advies.

Directie

De directie is belast met de dagelijkse leiding.

Jongerencollege

Het Jongeren College bestaat uit twaalf veehouders jonger dan 35 jaar. Het Jongerencollege heeft een klankbordfunctie richting bestuur en commissarissen en is een kweekvijver voor jonge leden met bestuurstalent.

Klankbordgroep

De klankbordgroep bestaat uit 12 CONO veehouders en de manager veehouderijzaken en transport en de duurzaamheidsmanager van CONO. Deze commissie waakt over de ontwikkeling van het beleid voor de veehouderij en van het duurzaamheidsprogramma bij CONO. Ze hebben een klankbordfunctie richting bestuur en commissarissen.

Voercommissie

Het rantsoen dat koeien te eten krijgen heeft grote invloed op de gezondheid en het welzijn van de dieren en op de smaak van onze kaas. De voercommissie volgt de kwaliteit van het voer en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van veevoer kritisch en de mogelijke invloed daarvan op het dierenwelzijn en de smaak van onze kaas.

Bedankt voor het bericht!'

Het wordt op dit moment verzonden.'

Wij zullen binnen enkele dagen antwoorden

Oeps, er ging iets mis

Refresh de pagina en probeer het opnieuw.'