Voorwaarden

Privacy

Onze wereld

Weidegang

CONO Kaasmakers was in 2002 de eerste zuivelcoöperatie in Nederland die haar boeren een premie gaf voor weidegang. Dat dit een kwalitatieve sprong voorwaarts was op het gebied van dierenwelzijn, duurzaamheid en kwaliteit van de melk blijkt uit het feit dat momenteel bijna elke zuivelverwerker in Nederland een dergelijke premie aanbiedt. In 2020 voldeed bij CONO ruim 96% van de melkveebedrijven aan de weidengang norm, bijna 10% boven het landelijk gemiddelde. Afgelopen jaar graasden de weidegang koeien bij CONO gemiddeld 185 dagen van gemiddeld 10 uur in de weide.

Blije koeien

Eigenlijk is het heel simpel. Alles wat een koe eet, komt terug in de melk, en daarmee in de kaas. Een gemiddeld rantsoen bestaat voor 60% uit gras. Het mooie is dat vers gras, waarvan we in ons land gelukkig heel veel hebben, vol eiwitten zit. Plus nog wat suiker. En daarmee de beste basis vormt voor een goede melkkwaliteit met een optimale vetzuursamenstelling. Hoe meer eten de koeien op natuurlijke manier binnenkrijgen, hoe minder krachtvoer er van elders hoeft te worden aangevoerd.

100 procent GMO-vrij

Alle CONO melkveehouders voeren hun koeien krachtvoer zonder genetisch gemodificeerde ingrediënten. We volgen daarbij de Duitse VLOG-kwaliteitsstandaard, die verplicht dat de hele keten GMO-vrij is. Van gras tot kaas. Dus zowel de mais, tarwe of suikerbieten van het eigen land (dat is al geregeld in Europese wetgeving), als de soja en raap in het krachtvoer dat van elders in de wereld wordt aangevoerd. Bovendien moet zeker zijn dat de koeien ook niet via het voer van ander vee op het bedrijf met genetisch gemodificeerde producten in aanraking komen. CONO-melk is dus 100% GMO-vrije melk. En daar ontvangen de leden weer een cent extra vergoeding voor.

Koeien die in de wei grazen vertonen meer natuurlijk gedrag, zitten 'lekkerder in hun vel' en zijn daardoor gezonder.

Blije koeien, blije boeren, blije aarde

Feit 1

Feit 2

Feit 3

Weidegangpremie

CONO Kaasmakers stimuleert haar melkveehouders om koeien in de wei te laten lopen met een weidegangpremie. Deze premie is in 2017 verdubbeld naar € 2,00 per 100 kilogram melk, wanneer de koeien minimaal 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag buiten lopen. Dit is de weidegang norm van Stichting Weidegang. Ieder jaar controleren we van al onze veehouders hun weidegangresulataat. Bovendien voert een extern certificerend bedrijf ook nog eens steekproeven uit bij een kwart van onze zuivelbedrijven. Zo weten we zeker dat we niet alleen een mooi rond verhaal vertellen, maar ook een eerlijk verhaal.

Jong geleerd...

Ook het jongvee wordt door CONO melkveehouders actief geweid. Door ze de wei in te brengen krijgen ze letterlijk de smaak te pakken. En dat komt goed uit wanneer ze na een paar jaar volwaardige melkkoe worden. Tot die tijd versterken ze met hun menu van veel vers gras hun botten en spieren, en daarmee hun weerstand. Pure gezondheid dus. Daarom laat het meerendeel van de CONO melkveehouders ook het jongvee in de wei grazen. Want jong geleerd, is oud gedaan.

Bedankt voor het bericht!'

Het wordt op dit moment verzonden.'

Wij zullen binnen enkele dagen antwoorden

Oeps, er ging iets mis

Refresh de pagina en probeer het opnieuw.'