Voorwaarden

Privacy

Onze wereld

Klimaatneutraal kaasmaken

CONO Kaasmakers is de eerste klimaatneutraal gegarandeerde zuivelorganisatie in Nederland gecertificeerd door Climate Neutral Group. Vanaf 2020 maakt CONO Kaasmakers klimaatneutraal kaas; met respect en zorg voor het milieu en het klimaat. De kaasmakerij heeft dankzij het duurzame ontwerp en de nieuwste technologieën een energiezuinig proces. Het klimaatneutraal kaasmaken is gerealiseerd door de energie die nodig is voor het maken van kaas te besparen en her te gebruiken, groen op te wekken bij leden melkveehouders en te compenseren.

Persinformatie

Onze veehouders werken al meer dan 10 jaar met het Caring Dairy duurzaamheidsprogramma om duurzame kwaliteitsmelk te leveren. Vanaf 1 januari 2020 maken wij onze kaas ook zo duurzaam mogelijk. We hebben onze ruim 100 jaar ervaring met traditioneel kaasmaken ingezet om met de meest moderne technieken, zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Het is onze ambitie om toonaangevend te blijven. op het gebied van smaak en duurzaamheid.

Energiezuinig


Duurzaam ontwerp

Er zijn tijdens de bouw van de kaasmakerij zoveel mogelijk duurzame bouwmaterialen en milieuvriendelijke bouwtechnieken gebruikt. Denk hierbij aan duurzaam glas voor een nog betere isolatie en hout wat vele malen langer meegaat. Milieubewuste en energiezuinige technologie rendabel maken was het motto tijdens de bouw. Dit is gerealiseerd middels een duurzame ijswaterinstallatie met een zeer laag energieverbruik waarmee het gehele gebouw en diverse installaties gekoeld worden.

Hergebruik van energie

Bij het kaasmaken is veel water en energie nodig. Door slim te innoveren heeft CONO Kaasmakers daarin de afgelopen tien jaar grote stappen gezet. Een voorbeeld: om de koude melk te verwerken is warmte nodig. De uit het proces ontstane wei is warm en moet juist weer afgekoeld worden. We laten deze twee producten nu via een platenwisselaar in buizen langs elkaar stromen. Zo warmt de melk op en koelt de wei af. Het restwater dat overblijft nadat de koemelk is verwerkt, wordt grotendeels gebruikt voor het schoonmaken van de kaasmakerij.

In de kaasmakerij gaan we voor operational excellence. Dat is behalve energiezuinige machines vooral een kwestie van gedrag en keuzes. Bijvoorbeeld een storing voorkomen of snel oplossen is besparing. Geen verspilling van melk en grondstoffen is ook energie besparing: de beste kaas met zo min mogelijk middelen gewoon in één keer goed maken. Deze strakke combinatie van technieken en maatregelen levert grote winst in duurzaamheid op.

Groene energie

Van onze 440 melkveehouders wekt 28% zelf groene stroom op. CONO koopt vanaf 2020 de duurzaam opgewekte stroom van melkveehouders in. Dit is dus zonne-energie en windenergie van Noord-Hollandse melkveehouders. CONO stimuleert op deze manier de energietransitie binnen de eigen sector en heeft als doelstelling dat onze melkveehouders voldoende stroom opwekken voor de gehele kaasketen.

Co

2 

compensatie

Om de laatste nu nog onvermijdbare CO2-uitstoot te neutraliseren, zet CONO CO2-compensatie in. Dat gebeurt via duurzame klimaatprojecten elders op de wereld. Daarvoor werken we samen met Climate Neutral Group. We doen dat nu onder andere met een bosbehoud-project in Brazilië. Dit project creëert banen, verbetert het milieu en vermindert de CO2-uitstoot.

Duurzaamheid zit in onze genen

De CONO kaasmakerij heet sinds 1929 ‘De Tijd’.Met deze naam spreken we een belofte uit: met de kaasmakerij gaan we bijdragen aan de toekomst op een manier die past bij onze herkomst en identiteit. We blijven trouw aan onze tradities uit het verleden, zoals het roeren van de wrongel met de hand en natuurlijke rijping.

We gebruiken de meest moderne duurzame technieken om zo energiezuinig mogelijk te produceren. Dit doen we niet alleen omdat het moet, het zit diepgeworteld in ons DNA. Onze boeren begrijpen wat er nodig is om naar de toekomst toe het verschil te blijven maken. Bovendien hopen we op deze manier via onze kaas ook alle mensen aan het denken te zetten. Over onze wereld. Nu en voor de komende generaties.

Bedankt voor het bericht!'

Het wordt op dit moment verzonden.'

Wij zullen binnen enkele dagen antwoorden

Oeps, er ging iets mis

Refresh de pagina en probeer het opnieuw.'