Klimaatpositief

CONO Kaasmakers claimt klimaatpositief

Met passie en aandacht voor mens, dier en milieu maken wij bij CONO Kaasmakers de lekkerste en eerlijkste kaas in de Beemsterpolder. Als kleine coöperatie van melkveehouders en merkenbouwer heeft CONO al jarenlang een toonaangevende rol op het gebied van duurzaamheid in de zuivel. CONO wil betrokken zijn en dichtbij de maatschappij staan, en we zijn ons er terdege van bewust dat de klimaatverandering een grote uitdaging is voor iedereen. We willen als coöperatie bijdragen aan een betere wereld. Daarom spreken wij als coöperatie van veehouders en kaasmakers de ambitie uit dat in 2030 onze kaas klimaatpositief is, van koeienbek tot winkelrek.

CONO en Duurzaamheid
Onze melkveehouders werken al jaren met het Caring Dairy programma, waarin ze gemeten op 18 indicatoren hun vakmanschap inzetten ten behoeve van dierwelzijn en duurzaamheid. In 2002 was CONO de eerste zuivelorganisatie die een premie gaf voor weidegang. In 2014 openden we onze nieuwe kaasmakerij, energiezuinig ontworpen en sinds 2020 klimaatneutraal. Dus is het voor ons logisch om in duurzaamheid stappen te blijven zetten. Klimaatpositief is de volgende ambitieuze stap van CONO om de continuïteit voor volgende generaties, te waarborgen. Hiermee bevestigen we onze toonaangevende rol op het gebied van duurzaamheid.

Ketenvraagstuk
Voor ons is het klimaatvraagstuk een ketenvraagstuk met de koe als spil: “van koeienbek tot winkelrek.” Dat begint bij het voer voor de koe, gevolgd door maatregelen op de boerderij en in de kaasmakerij, in de distributie en bij de verpakkingen in het winkelschap. We willen al ons vakmanschap inzetten en nieuwe kennis ontwikkelen om onze footprint te verkleinen en CO₂ vast te leggen. Met effectieve CO₂-compensatie projecten starten we zo dichtbij als mogelijk en verder weg als nodig. Daarbij stellen we blije koeien & blije boeren centraal, dus de koeien blijven buiten grazen en samen met onze veehouders geven we verdere invulling aan onze ambitie. Dat kunnen we alleen samen doen met de expertise en ervaring van onze veehouders en kaasmakers.

Van koeienbek tot winkelrek

Wim Betten, Algemeen directeur: “Wij geloven dat de samenwerking tussen landschap, dier en mens ook op klimaatpositieve wijze kan. Wij hebben 120 jaar kennis en ervaring. Als we die daadkrachtig en eensgezind inzetten dan twijfel ik er niet aan dat we onze klimaatambitie kunnen realiseren.”